E-Buku @ E-Book bakal mewarnai dunia pengajaran & pembelajaran (P&P)

Buku elektronik gaya pembacaan baru

Oleh LAUPA JUNUS dan KHAIRUNNISA SULAIMAN – Utusan Malaysia

Terdapat juga e-buku yang direka seperti sebuah buku biasa.

Membaca teks bukan pada kertas? Kelihatan biasa-biasa sahaja kerana ia membayangkan anda membaca mesej yang dihantar menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS), e-mel, akhbar dalam talian, blog atau apa juga bacaan menerusi peralatan elektronik.

Sebagai contoh, anda mungkin sedang membaca artikel ini tanpa perlu memegang sehelai kertas pun, sebaliknya dengan hanya melayari laman web Utusan Online di http://www.utusan.com my.

Tetapi bila disebut membaca buku tanpa kewujudan buku itu secara fizikal, bunyinya agak asing bagi kebanyakan kita khususnya yang masih canggung dengan perkembangan teknologi.

Konsep yang disebutkan sebagai buku elektronik (e-buku) dan juga buku mudah alih atau m-book itu memudahkan ‘ulat buku’ membaca bahan bacaan mereka ke mana sahaja tanpa membebankan.

E-buku membolehkan sesiapa sahaja membaca sebarang dokumen digital dalam pelbagai format fail sama ada dalam format PDF, word dan html di komputer, telefon bimbit atau pembantu digital peribadi (PDA).

Lebih menarik, teks yang dipaparkan, turut diringi dengan imej dan warna. Malah lebih menarik, anda boleh terus melangkau atau ke bab-bab tertentu dalam buku tersebut.

Justeru, syarikat penerbitan tempatan sudah melihat akan kemungkinan anjakan konsep pembacaan daripada secara konvensional kepada elektronik yang dipelopori akhbar, majalah dan buku biasa.

Apa yang penting industri ini masih memerlukan pembaca bagi memastikan ia tidak berkubur dengan pendekatan yang lebih popular dan memudahkan.

Peminat novel misalnya, tidak lagi perlu membawa sekian banyak buku kesukaan mereka untuk mengisi waktu-waktu terluang sekiranya penerbit mampu menyediakan fail digital buku tersebut.

Fail tersebut tentu boleh sahaja dimuat turun dalam telefon bimbit atau gajet lain yang nyata mengurangkan beban kepada peminat novel berkenaan.

Pendekatan ini bukan sahaja mengurangkan kos pencetakan dan mengurangkan bilangan pokok ditebang tetapi juga lebih mudah kerana ia boleh dipasarkan melalui Internet.

Pembaca yang berminat memiliki novel tersebut hanya perlu menghubungi penerbit untuk membuat tempahan dan buku tersebut boleh dimuat turun (download) atau dihantar dalam bentuk cakera padat (CD) kepada mereka.

Sekali lagi, sistem atau teknologi elektronik menawarkan penyelesaian mudah bagi kumpulan ini sama seperti yang ditawarkan oleh sistem perbankan dan sistem lain-lain sedia ada.

Sebuah syarikat penerbitan tempatan telah pun menguar-uarkan pendekatan tersebut apabila memperkenalkan kaedah terbaru membolehkan kandungan buku dibaca melalui SMS dan telefon bimbit

Memanfaatkan

Kandungan sesebuah buku terbitan PTS Publications & Distributors Sdn. Bhd. (PTS Publications) kini boleh dibaca menggunakan SMS di telefon genggam melalui kaedah m-buku,

PTS Publications yang mendapat kerjasama teknikal daripada Metadome Sdn. Bhd. (Metadome) sudah mula menggunakan pendekatan m-buku untuk novel terbitan syarikat itu, Aku Mahu Popular karya Ain Maisarah.

Pengarah Eksekutif Metadome, Syaizul Amal Zalkafli, berkata percubaan menerbitkan Aku Mahu Popular karya Ain Maisarah menggunakan kaedah m-buku selama dua bulan menunjukkan ia mendapat sambutan hangat.

“Sambutan yang diterima dalam tempoh percubaan itu menyebabkan buku dengan 30 halaman itu akhirnya berkembang dan diputuskan diterbitkan secara m-buku oleh penerbitnya serta akan dilancarkan pada Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2008,” katanya pada sesi taklimat m-buku di Kuala Lumpur, kelmarin.

Sembilan puluh sembilan lagi novel remaja lain dalam bentuk m-buku terbitan syarikat terbabit akan turut dilancarkan pada pesta terbabit antaranya ialah Budak Psikik, Kaki Bola, Misi Piramid, Untuk Syampoo, Cinta Laksa dan Ubi, Mekar Sakura di Mimbar Cinta, Sindrom VX dan Yong Tau Foo.

Pesta selama 10 hari di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) yang bermula esok ini turut disertai 185 syarikat yang membabitkan 125 milik tempatan, 37 agensi kerajaan dan 23 dari Singapura, Brunei Darussalam, Indonesia, Filipina, India, Pakistan, Mesir, Australia serta United Kingdom.

Muat turun bahan bacaan melalui telefon bimbit begitu terkenal di Jepun dan penyelidikan di negara matahari terbit itu menunjukkan lima judul buku yang menduduki senarai teratas dalam carta pilihan penggemar adalah yang diterbitkan dalam bentuk m-buku.

Syaizul Amal menjelaskan, m-buku dilengkapi dengan pelbagai ciri multimedia dan jalur interaktif serta berupaya memenuhi selera pembaca yang sentiasa ingin mendapatkan maklumat dalam masa pantas dan mutakhir.

Melalui kaedah m-buku, khalayak berpeluang melihat paparan grafik dan mendengar bunyi yang boleh mencetuskan kesan pembacaan lebih menarik serta memudahkan mereka memuat turun senarai terkini bahan bacaan di pasaran.

“Proses muat turun akan berlaku dalam masa beberapa saat. Semua jenis talian boleh digunakan untuk membaca novel melalui telefon genggam anda.

“Bagaimanapun, proses ini tertakluk kepada liputan kawasan rangkaian talian telefon anda,” katanya.

Selain itu, pembaca boleh menikmati paparan kertas hiasan, nada dering, nada dering bergambar, klip video, kad ucapan, animasi, karaoke, aplikasi Java, permainan Java, mesej bergambar, logo operator dan pesanan bersuara.

Khalayak yang menggunakan kemudahan m-buku PTS Publications hanya dikenakan RM5 untuk setiap muat turun manakala perkhidmatan paparan perhiasan skrin pula dikenakan RM3.

Penting

Syaizul berkata, kumpulan sasar m-buku adalah khalayak berusia 12 hingga 24 tahun kerana pada usia berkenaan mereka sudah berkemahiran menggunakan kemudahan elektronik terutama telefon genggam yang sudah menjadi budaya penting dalam masyarakat.

“Perkembangan maklumat dan ilmu yang bermula dengan kaedah cetakan pada 1400 mencatat perubahan pantas.

“Daripada cetakan beralih kepada pawagam, radio dan televisyen, sebelum disusuli dengan laman web.

“Kemuncak kepada penyebaran maklumat ialah dengan kehadiran telefon genggam dan Metadome bersama-sama PTS Publications memanfaatkan kemudahan ini dengan berusaha memenuhi permintaan pembaca novel,” ujarnya.

Syarikat peralatan elektrik dan elektronik terkenal, Sony pula menampilkan apa yang dikenali sebagai buku elektronik atau menerusi Sistem Pembaca Mudah Alih Sony atau Sony Portable Reader System.

Ia mensimulasikan konsep buku yang mana anda membaca teks yang diformatkan dalam fail PDF misalnya, sama seperti anda membaca SMS.

Produk PRS-500 itu menjanjikan simulasi buku sebenar dan membeli pengalaman baru dalam industri perbukuan.

Jika sebelum ini, fail dalam yang diformatkan dalam bentuk PDF itu (sebagai contoh) anda boleh membacanya dalam komputer peribadi dan pembantu digital peribadi (PDA), sistem yang ditampilkan Sony memudahkan segalanya bagi merealisasikan konsep buku elektronik (e-buku).

Malah, sekiranya memiliki model barunya PRS-505, ia menjadikan anda lebih proaktif dalam pembacaan.

Dengan tawaran warna perak dan biru gelap serta dilengkapi pelbagai ciri-ciri , anda kelihatan bergaya menggunakan inovasi ini.

Teknologi paparan kertas generasi baru lebih pantas memberi maklum balas, dan memudahkan pembacaan dengan teks, imej dan garafik yang jelas.

Dengan kapasiti penstoran 160 buku elektronik, pembaca malah mampu berfungsi sebagai perpustakaan bergerak anda.

Model tersebut juga mempunyai ciri paparan beresolusi tinggi , malah menyerupai kertas secara fizikal, dengan penggunaan kuasa rendah.

Sebiji bateri sebagai pembekal kuasanya mampu menawarkan bacaan sehingga 7,500 muka surat tanpa henti.

Sebagai tambahan kepada konsep buku elektronik, alat tersebut juga boleh menyimpan dan memaparkan dokumen peribadi dan perniagaan dalam format Adobe PDF, teks RTF, dan imej JPEG.

Dengan harga hampir RM1,000 dan dilengkapi dengan kabel USB perisian PC e-book dan penyelarasan warna, produk ini mungkin lebih penting daripada telefon bimbit anda pada masa akan datang

Dengan penggunaan alat sebegini, bersantailah di pusat peranginan ketika sedang bercuti atau duduk bersendirian menunggu penerbangan tanpa rasa bosan.

Antara kedai e-buku terkenal di Internet

– Books on Board.com (www.booksonboard.com) – mempunyai lebih 130,000 judul buku digital dari pelbagai penerbit.

– CyberRead (www.cyberread.com) – mempunyai 40,000 judul buku digital terkenal untuk dibaca di PDA atau PC.

– Diesel e-Book (www.diesel-ebooks.com) – mempunyai 35,000 e-buku yang dibahagikan kepada 50 kategori untuk memudahkan pencarian.

– E-Books.com (www.ebooks.com) – mempunyai pelbagai buku digital sama ada untuk kategori popular, profesional dan akademik.

– eFollet.com (www.efollet.com) – mempunyai pelbagai buku-buku akademik untuk kolej dan institusi pengajian tinggi.

– eBookMall.com (www.ebookmall.com) – merupakan e-penebit dan penjual e-buku dalam 10 format terkenal.

– Fictionwise (www.fictionwise.com) – merupakan penjual e-buku berkecuali yang mempunyai berpuluh-puluh ribu pelanggan.

– Penguin Group (USA) (us.penguingroup.com) – mempunyai pelbagai jenis buku digital dalam pelbagai format seperti Microsoft Reader, Adobe Acrobat dan Palm.

Posted on April 3, 2008, in Jom Bijak IT. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Assalamualaikum
    apa khabar? saya dapat menjejaki En Al Bakri melalui Bloq Prof Kamil yang selalu saya kunjungi. Sudah berpindah yer dr Sarawak ke Segamat. Rasanya DR Ali(peg. Perubatan ) pun sudah adadi sana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: