E-Kuliah 2 : [Menjana lebih wang melalui Blog] siri 1

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera..,
       Saya baru mengikuti satu krusus pemantapan penasihat akademik oleh konsultan dari KL iaitu En. Zul. Antara ceramah beliau yang menarik hati saya ialah peranan pensyarah . Adakah pensyarah mahu menjadi sebagai pendayung atau peneropong. Kata-kaa beliau ada benarnya kerana selama ini saya cuma banyak menjadi pendayung kepada pelajar tetapi tidak memainkan peranan sebagai peneropong . Akhirnya pelajar bergraduan tanpa arah. Graduan masuk kelas cuma mahu lulus exam tanpa tahu matlamat ke mana akhirnya. Justuru itu saya mengambil inisatif menggunakan blog ini sebagai peneropong mengintai dan melatih pelajar mencari ruang dan peluang membuat duit. Sila ikuti kuliah saya yang saya petik dari beberapa laman Blog  :-  

Menjana lebih wang melalui Blog

Tahniah kerana anda mengikuti Kuliah Cyber saya bertajuk  “7 siri tips menjana pendapatan dengan blog”. Ini bermaksud anda melakukan satu langkah yang bijak di dalam menambah ilmu dan juga ingin mencapai impian anda di dalam menjana pendapatan di internet.

Baiklah, Kuliah siri pertama ini akan memberikan satu tip yang tidak ramai tahu atau tidak serius melakukannya walaupun ia senang. Tip tersebut adalah:

Mempelbagaikan sumber pendapatan melalui blog. Jangan hanya berharap dan tumpu pada yang satu. Namun lakukan secara fokus dan konsisten.

Ya, mudah. Tetapi hakikatnya ramai yang tidak melakukannya dengan serius atau dengan betul. Bagaimana?  

1. Sertai beberapa program affiliate yang terbaik samada dari segi produk dan komisen yang dibayar serta reputasi pihak penganjur program tersebut. Komisen bagi produk affiliate untuk produk digital biasanya 40-50% daripada harga produk. Maka utamakan komisen sebegitu jika anda inginkan hasil yang memuaskan dan setimpal daripada usaha anda.

Produk affiliate mestilah ada permintaan (dikehendaki ramai) dan masih relevan dengan keadaan semasa. Kebanyakan penganjur program affiliate hanya ingin ‘mempergunakan’ anda untuk memperbanyakkan jualan mereka tetapi memberikan anda komisen yang ‘sedikit’ dan tidak setimpal dengan usaha kuat anda.

2. Sertai program PPC seperti Google Adsense atau lain-lain. Untuk program jenis ini, pilih hanya satu sahaja kerana biasanya menjadi syarat program tidak boleh mencampurkan dengan mana-mana program PPC yang lain.

Konsep asas untuk mendapatkan bayaran yang memuaskan melalui program google adsense adalah kandungan (artikel) yang fresh dan ori, keyword bernilai tinggi, pemilihan ads yang berkesan dan sudah tentunya blog anda memiliki pengunjung yang ramai.

Untuk mengetahui teknik-teknik adsense secara praktikal, dapatkan ebook panduan di dalam bahasa melayu dengan klik pada link berikut:

http://smartusaha.com/adsense.html

3. Menjual ruang iklan samada secara menggunakan pihak tengah atau melakukannya sendiri. Untuk menggunakan pihak tengah, anda boleh mencuba di http://text-link-ads.com atau di http://adbrite.com. Namun, mereka mengenakan syarat-syarat tertentu yang biasanya jika blog anda masih lagi baru, kebiasaannya amat sukar untuk mendapat kelulusan mereka.

Jika permohonan anda tidak lulus, maka jalan kedua adalah menjual ruang iklan sama ada banner atau link di blog anda kepada sesiapa yang berminat. Saya telah melakukan kedua-dua cara dan hasil yang saya dapati amat memuaskan. Namun, sebelum anda menjual ruang iklan, utamakan teknik-teknik yang dinyatakan di dalam ebook Kit Blogger.

4. Menjual produk sendiri. Ini sudah semestinya anda lakukan, jika boleh. Gunakan sebaik mungkin blog anda untuk ‘mempromosikan’ produk anda sendiri.

Itulah 4 cara buat duit melalui blog dan jika anda menggabungkan kesemua cara tersebut dan melakukan secara fokus dan serius, anda dapat melipat-gandakan pendapatan anda di internet.

Nantikan E-Kuliah 2 siri 2 seterusnya! Jangan lupa selalu melawat Blog saya di ruang E-Kuliah dan sila beri sebarang komen jika sudi.

Salam Sayang,
Albakry aka Bakry.

Posted on April 19, 2008, in E-Kuliah. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: