Rahsia untuk anak cemerlang

Rahsia untuk menjadikan anak anda cemerlang dalam akademik.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Apakah rahsia menjadikan anak anda seorang pelajar yang cemerlang dalam bidang akademik?
Maybe kita boleh kongsi rahsia bagaimana nak menjadi anak-anak kita pelajar cemerlang dalam topik ini.. Kepada yang lain2 harap dapat berkongsi tips2 dan pengalaman sendiri supaya kita dapat sama2 membantu anak-anak kita.

Tips # 1 – Pastikan anak anda hadir dalam semua kelas

Seboleh2nya  anak anda jangan ponteng kelas lansung..Maybe anak anda boleh dapatkan nota dari kawan2 anda tetapi ianya tak akan sama dengan menghadiri kelas itu sendiri..Pengalaman saya masa belajar di UiTM dulu boleh nampak result2 yg kurang memberansangkan banyaknya disebabkan tak datang kelas..

Parents pun jangan ajar anak2 ponteng kelas ya kalau nak balik kampung ke or ada hal ke..Seboleh2 avoid it..

Kalau anak tak dapat juga pergi sekolah then pastikan mereka faham apa yang telah diajar..Kalau boleh, dapatkan ad hoc tuition untuk that particular topic. Anda perlu ingat yg kadang2 topik tu berkait dengan topik2 yang akan diajar in future.

Tips # 2 – Duduk di bahagian depan kelas

Tips ni pun pernah Dr Fadzilah Kamsah mentioned in ERa..

Kenapa perlu duduk depan?

1. Guru-guru anak anda akan kenal dengan mereka. Dia akan rasa yang anak anda memang minat dengan kelas dia dan dia akan rasa dihargai. Nanti nak tanya apa2 mmg senang je dia nak tolong..

2. Anak anda akan lebih concentrate. Kalau duduk belakang2 ada tendency untuk main2, tak concentrate, mengelamun.

3. Anak anda akan segan nak ponteng kelas sebab memang cikgu akan perasan kalau dia  x datang sebab dia selalu nampak anak anda itu di depan.

Tips # 3 – Pastikan anda sediakan jadual belajar untuk anak

Rasanya anda semua pernah dengar ” People don’t fail to plan but people plan to fail” atau dalam BM nya “Orang tidak merancang untuk gagal tapi mereka gagal untuk merancang”

So kita perlu buatkan rancangan untuk anak2 kita. Sediakan jadual yang munasabah untuk anak2 kita. Kalau dia ada kat rumah sediakan jadual yang sesuai. Ada banyak cara kita boleh check dia ikut atau tidak jadual tu:-

1. Suruh dia explain apa yang dia dah belajar for that day.

2. Suruh dia buat nota untuk apa yg dia dah belajar.

3. Dia dah siapkan latihan2 yang dah sepatutnya dia buat. Check balik dengan dia kenapa dia pilih jawapan2 tu sbb x nak dia main jawab je. Kalau boleh dapatkan buku2 latihan yang jawapan2nya boleh diasingkan supaya dia tidak meniru aja.

Sumber:

From: Mohd Yusoff <cikgutuition@yahoo.com>
Sent: Wednesday, 23 April, 2008 1:08:00 PM

Posted on April 25, 2008, in Motivasi Minda, Renungan Mahasiswa. Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. cikgu,saya ni murid darjah 4.tapi kan cikgu macam mana untuk saya nak dapat A dalam semua matapelajaran…x kira lah sama ada ujian atau peperiksaan.

    • Salam adik syasya…wah adik baru darjah empat dan mempunyai cita-cita untuk berjaya. Tahniah ! Cita-cita perlu diusahakan dengan perancangan agar matlamat nak dapat semua A dalam pelajaran terutama UPSR nanti tercapai.

      Pertama adik perlu melakukan satu analisa Kekuatan Dan Kelemahan Diri adik dalam sesuatu subjek. Subjek mana adik cemerlang dan subjek mana adik lemah. Ini penting untuk memulakan keseimbangan dalam semua pelajaran. Tiada jalan mudah untuk berjaya kecuali lakukan latihan tubi dan sentiasa mengulangkaji pelajaran terutama subjek yang lemah tadi.

      Terlalu panjang untuk bercerita tapi adik boleh e-mail pada saya di Albakri@johor.uitm.edu.my. Bila dan berusaha sentiasa berdoa melalui solat setiap masa. Jangan tinggalkan solat dan selalu membantu orang susah melalui sedekah dan hormati ibu bapa. Allah swt akan membantu kita bila kita dalam kesusahan bila kita selalu membnatu orang susah. Ingat ..”What Goes Around, Comes Around..”.

      Cikgu doakan adik dipermudahkan segalanya dan berjaya di dunia dan akhirat.

      Bakry

  2. saya berharap dgn tip-tip ini,saya boleh buat dgn cemerlang….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: