Monthly Archives: May 2008

E-Motivasi : Mencuba Menjadi Lebih Sabar

Dari e-mail sahabat SIM :- Halimatun Saadiah” <matun@ipoh.ta.com.my>                                       

SABAR ……                             
Terkadang kita tidak selalu mendapat apa yang kita inginkan, dan 
terkadang kehidupan tidak selalu sesuai dengan apa yang kita inginkan, 
bagaimana kita mengatasi masalah diatas, jawapannya adalah dengan 
berSABAR.
Tentu apa lagi yang kita boleh lakukan, apakah kita harus 
berteriak-teriak, memarahi keadaan yang ada, semua tiada guna sama 
sekali. lebih baik kita sabar dan sambil berfikir jalan keluarnya.

Kita dapat menangani kebanyakan masalah karena kita menyedari bahwa 
ada waktu yang memisahkan antara kita dengan tujuan kita.  kita 
mungkin perlu mengirim sepuluh lamaran kerja untuk mendapatkan 
pekerjaan yang benar-benar kita inginkan. Intinya adalah, bahwa kita 
harus berusaha dan terus berusaha sampai kita berhasil. Kebanyakan 
orang berhenti terlalu cepat. Tetaplah tekun. Tetaplah sabar. 
Konsentrasilah pada tujuan utama kita sampai kita mampu mencapainya. 
Inti permasalahannya bukan pada apa yang kita kerjakan kemarin. Bukan 
juga pada apa yang bisa kita kerjakan hari ini. Tetapi inti dari semua 
itu adalah apa yang kita persiapkan untuk dikerjakan setiap hari.

Sabar itu bukan kepasrahan karena kita telah lelah dengan apa yang 
tengah terjadi pada kita, lelah meratapi diri atau bahkan lelah 
mencari sumber kesalahan dari mana saja, yang kemudian kita sadari 
bahwa memang semua tindakan itu tiada berguna. sesungguhnya sabar itu 
adalah ketabahan kita pada saat pertama kali kita menghadapi kejadian 
itu, bagaimana kita melapangkan dan mengikhlaskan segala kejadian yang 
tengah menimpa kita.

Tak ada yang tiba2x menjadi sabar atau tiba2x menjadi ikhlas, semuanya 
perlu waktu, kesedaran, dan pembelajaran terus menerus. Sampai 
akhirnya ia melekat dalam diri kita dan menjadi karakter kita. Seperti 
bernafas, kita tak berfikir saat kita bernafas. Demikian halnya dengan 
karakter yang telah melekat pada diri kita. Kesabaran, keikhlasan, dan 
sifat baik lainnya. Akan mengalir saja, jika ia telah melekat dalam 
diri kita.

Ada tiga tingkatan orang sabar :

1. Orang yang dapat menekan habis dorongan hawa nafsu hingga tidak ada 
perlawanan sedikitppun, dan orang itu bersabar secara konstan.

2. Orang yang tunduk total kepada dorongan hawa nafsunya sehingga 
motivasi agama sama sekali tidak dapat muncul.

3. Orang yang senantiasa dalam konflik antara dorongan hawa nafsu 
dengan dorongan keberagamaan. Mereka adalah orang yang 
mencampuradukkan kebenaran dengan kesalahan.

Mari kita bersabar dalam sebuah proses perbaikan diri kita. Karena 
yang membedakan kita dan kura2x sejak zaman purba dulu hingga kini 
adalah ‘ Perubahan ‘.Manusia berubah dan kura2x tidak berubah.. 
Jadi…kalau kita dapati diri kita tak ada perubahan, tetap pemarah, 
tetap egois, tetap rakus,tetap kasar, tetap pesimis, artinya apa 
bedanya kita dengan kura2x.

Kecerdasan emosi ditkitai dengan kemampuan pengendalian emosi ketika 
menghadapi kenyataan yang menggairahkan (menyenangkan, menakutkan,   
memilukan dsb). Kemampuan pengendalian emosi itulahyang disebut sabar, 
atau sabar merupakan kunci kecerdasan emosional.

Sikap sabar memiliki pengaruh yang sangat besar terhadap sebuah 
hubungan yang hebat. Semakin sempurna sikap sabar seseorang, semakin 
hebat kualiti hubungan yang boleh ia bangun. Manusia bijak adalah 
manusia yang merawat sikap sabarnya secara tekun dan penuh 
perhatian.Tanpa memiliki sikap sabar seseorang hanyalah akan menjadi 
budak dari kehidupan sisi negatif dirinya.

Sabar adalah hal yang mudah untuk diucapkan, tetapi sukar untuk 
dilaksanakan, mari kita menjadi orang yang lebih sabar. karena sabar 
adalah kunci dari kejayaan. Siapa yang sabar dan berusaha dia akan 
meraih sukses. Mari kita tanamkan diri menjadi orang yang sabar.

Bila kita dapat melihat semua tantangan dengan sikap sabar, maka kita 
pasti menemukan solusi yang paling hebat untuk mengatasi tantangan 
tersebut.Sikap sabar adalah kunci terpenting untuk mendinginkan 
suasana hati, menjernihkan fikiran suci, dan menyatukan jiwa raga ke 
dalam keseimbangan hidup yang hebat.

   Mari sekarang kita lebih sabar dalam menjalankan kehidupan ini, 
terap kan sabar dalam segala aspek kehidupan kita, saat mencari 
nafkah, kita sabar tidak mengambil jalan pintas dengan rasuah, waktu 
memandu kita sabar tidak melulu, saat menjadi pemimpin, kita sabar 
tidak menjadi pemipin yang buruk, saat jadi bawahan kita sabar untuk 
menjalani dengan ikhlas, saat  terkena masalah kita sabar untuk ikhlas 
dan mencari jalan keluar. saat beribadah kita sabar untuk  beribadah 
dengan baik. karena dengan sabar dunia ini  lebih indah. Sabar adalah 
sebuah emosi positif dalam menghadapi permasalan di dunia ini.

   Mari kita berlatih untuk lebih sabar bermula dari kita, dan kita 
terapkan kepada lingkungan kita, mari jadikan sabar sebagi langkah 
awal kita untuk mencapai mimpi dan kejayaan hidup.

E-Motivasi – Permulaan Kejayaan

Dua Perkara Penting di Permulaan Perjalanan Ke Arah Kejayaan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Ada dua perkara penting yang orang lupa dalam kehidupan yang sibuk ini. Pertamanya adalah menetapkan impian. Oleh kerana mereka sibuk dengan rutin harian, mereka lupa apa yang mereka mahukan. Sehinggalah satu hari mungkin mereka terfikir secara sengaja atau tidak, maka terpacullah soalan seperti ini : ‘ Apa yang aku nak dalam hidup ini?’

Kemudian setelah mereka mula menyenaraikan impian hidup mereka. Mereka akan mula mengubah kehidupan mereka. Maka mereka berhadapan satu lagi masalah besar. Mereka ragu-ragu akan kebolehan mereka mencapainya. Timbul pula soalan seperti ini : ‘ Boleh ke aku capai semua tu?’

Bila saya menulis sesuatu di blog ini, ia adalah berdasarkan kepada pengalaman hidup saya sendiri. Dan juga melalui pembacaan serta pemerhatian dari semasa ke semasa. Bagi saya, permulaan kejayaan itu sendiri memerlukan dua perkara ini. Yakni, matlamat di susuli kepercayaan kepada diri

Matlamat menjadikan perjalanan seharian kita mempunyai hala tuju. Setelah kita punya hala tuju, kita akan bergerak ke arahnya. Sayangnya bila kita di datangi dugaan, kita akan merasakan bahawa, bolehkah aku capai? Di situ nanti ada antara kita akan mula mempersoalkan kebolehan diri sendiri. Mempersoalkan kebolehan mereka sama ada mereka mampu, layak atau tidak dan sebagainya.

Sebab itu juga saya meletakkan syarat kepercayaan pada diri sendiri itu di tempat kedua. Ketidakpercayaan anda pada diri anda, yang gemar saya katakan sebagai kepercayaan lama yang salah, perlu anda robohkan dan ganti dengan kepercayaan yang baru.

Bila anda percaya diri anda, anda punyai matlamat, anda akan berpadu dengan jiwa anda. Anda menjadi kukuh dan stabil. Dan pada tika itu, datang apa sahaja dugaan, anda tidak akan putus asa. Anda mungkin jatuh, tapi anda tetap bangkit. Itu adalah lumrah perjalanan kejayaan. Punyai saat jatuh bangun yang memberi pengajaran dan keseronokan.

Jika anda tidak punyai kepercayaan kepada diri anda sendiri, maka apabila anda jatuh, anda mula menunding jari pada orang lain. Anda menunding jari pada diri sendiri. Anda menyalahkan takdir, anda menyalahkan banyak benda. Maka anda sendiri menarik lebih banyak situasi kegagalan kepada anda. Anda tidak cuba bangkit, maka anda fokus pada kegagalan. Maka sebab itu orang yang tidak percaya pada diri mereka, tidak berganjak ke mana-mana. Mereka kekal di satu titik yang sama.

Kini anda sudah ketahui, untuk anda berjaya, pertamanya anda perlu punyai matlamat, kedua anda perlu percaya kepada diri anda. Percaya tanpa berbelah bahagi. Anda tidak mungkin mampu meraih kepercayaan orang lain, sekiranya anda sendiri tidak percaya diri anda )

Salam Kejayaan!~

Bakry M @ Pak Teh

Blogger Sebagai Kerjaya Sepenuh Masa

LiewCF – Blogger Malaysia Berjaya

Artikel ini saya ambil dari Blog Mawarde – http://www.blogsendiri.com  untuk koleksi peribadi saya.

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Apa khabar anda semua? Semoga sihat dan terus bersemangat untuk menjalankan aktiviti seharian anda. Hari ini saya berasa sedih kerana Blogger Malaysia – Raja Petera pengendali Blog Malaysia Today dipenjara tanpa bicara. Namun saya ingin menceritakan tentang kerjaya Blogger..

Mungkin ramai yang tidak tahu atau kurang tahu, betapa seronoknya menjadi seorang blogger. Dan kali ni, saya suka untuk sama-sama kongsi dengan anda semua, kisah salah seorang blogger Malaysia, yang merupakan blogger sepenuh masa yang pertama di Malaysia. Maksudnya, beliau hanya menjadikan blognya sebagai kerja hariannya. Menarik, bukan? )

Bernama Liew Cheon Fong atau LcF, memiliki blog sendiri yang terkenal di Asia Tenggara, iaitu LiewCF.com. Merupakan bekas ‘programmer’ dan ‘webmaster’ yang profesional, beliau akhirnya menjadikan hobinya dalam aktiviti blogging sebagai bidang sepenuh masa pada 9 September 2005. Walaupun pada awalnya ramai yang tidak bersetuju dengan tindakannya, (kerana blogger bukannya satu pekerjaan bagi mereka), malah ada yang mengejeknya, tapi, beliau tidak pernah luntur semangat. Ada juga yang mempersendakan bahasa Inggerisnya yang agak lemah. Hm, sebenarnya tak kurang juga yang memberikan galakan kepadanya.

Bayangkan, ketika dia ambil keputusan tu, tak pernah ada seorang rakyat Malaysia pun yang berjaya meraih pendapatan lumayan sebagai blogger. Lagipun, kita pun tahu, jika kita kerja makan gaji, ‘confirm’ ada gaji dan boleh ambil gaji pada setiap bulan. Tapi, menukar kerja kepada ‘blogger’, memang keputusan yang perit baginya, kerana pendapatan sebagai blogger, tak diketahui berapa yang bakal diraihnya. Mungkin untung. Mungkin juga rugi.

Mujurlah keluarganya masih memberi sokongan kepadanya, walaupun mereka tak tahupun apa itu blog dan blogger, sehinggalah kini, mereka masih tidak tahu kenapa dan bagaimana Liew boleh mendapat cek setiap bulan, yang berkali-kali ganda lebih tinggi daripada gaji tetapnya sebelum ini! Menarik, bukan? Malah, bukan itu sahaja. Liew kini mempunyai banyak masa untuk berasama keluarga dan saudara mara, dan mempunyai kebebasan pergi ke mana saja dia suka! Enjoy, kan?

Semangat inilah yang kita nak pupuk. Tak takut untuk menghadapi risiko. Juga membuktikan kepada kita betapa besarnya potensi sebagai seorang blogger.

Tapi, jangan salah sangka. Liew juga ada buat sedikit perancangan sebelum berhenti kerja tetap pada 18 Ogos 2005. Beliau mengumpulkan gajinya dengan jumlah 6 bulan gaji. Sebab apa? Tujuannya untuk back up jika ada masalah pada awal-awal penglibatannya sebagai blogger sepenuh masa.

Bagaimana dengan anda pula? Rasa tercabar tak? Liew pun orang Malaysia. Kita rasa berbangga dengannya. Tapi, bukan sekadar untuk kita berbangga, tapi ambillah ia sebagai perangsang dan motivasi kepada kita. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Saya harap, dengan sedikit kupasan yang tak seberapa ini, dapat menyedarkan kita betapa hebatnya peluang menjadi seorang blogger. ) So..jom kita buat Blog dan selalu kemaskini Blog kita..

Salam Sayang..

Bakri M @ Pak Teh

 

Sanggup Bayar $1 Juta Untuk Berjaya

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Tapi, apa kata kalau saya tunjuk anda bagaimana ada syarikat yang sanggup bayar $1.5 Juta kepada Mr. DT untuk memberi ucapan dengan hanya kerana memberi ucapan selama beberapa jam? Wah, banyak bukan.

(Mungkin anda semua dah terfikir-fikir dalam kepala berapa yang dia akan dapat jika hanya memberi 1 ucapan setiap hari. ;) )

Bayaran tersebut adalah bayaran yang termahal di dunia mengatasi nama-nama besar yang lain seperti Blair, Reagan dan sebagainya, yang mana bayaran bagi setiap ucapannya bernilai $250,000.00 bagi setiap ucapan, dan itupun dah terlalu banyak!

Mr. DT yang saya maksudkan ini, adalah orang yang bertanggungjawab dan berperanan utama dalam siri realiti TV untuk ahli perniagaan yang terkenal dengan kata-kata “You Are Fired!” dalam setiap siri episod, iaitu ‘Apprentice’, beliau adalah Donald Trump. Saya rasa anda semua sudah kenal sangat dengan beliau, dan saya rasa tak perlu lagi saya berceloteh panjang tentang latar belakang beliau yang penuh dengan kebijaksanaan dan kecekapan dalam pengurusan & perancangan perniagaan.

donald-trump.jpg

Kenapa sampai begitu sekali Learning Annex, salah sebuah syarikat hartanah sanggup membayar beliau sebegitu banyak?

Antara lain, ini komen mereka tentang ucapan Donald Trump : –

“Saya telah melakukan perkara macam ni selama 30 tahun (iaitu mengupah tokoh ternama untuk memberikan ucapan). Tiada ahli perniagaan yang lebih hebat dari Donald Trump bila bercakap. Dia memang betul-betul menarik perhatian ramai orang di seluruh dunia (dengan ucapannya)!” kata Bill Zanker, pengasas syarikat Learning Annex.

Dalam tahun 2005, Zanker membayar Donald Trump dengan bayaran setinggi $1 Juta. Manakala dalam tahun 2006-2007, Zanker menjemput Donald sebanyak 17 kali, dengan setiap ucapan ceramahnya dibayar $1.5 Juta. Kira sendiri kalau 17 kali ceramah X $1.5 Juta.

Apa istimewanya Donald Trump? Ini komen Jones :

“Orang yang paling popular sekarang adalah mereka yang ‘Cakap Serupa Bikin’ (bukan hanya berteori semata-mata.) …Saya tak mahu seorang penasihat untuk menarik pelanggan, tetapi saya mahu seseorang yang telah terbukti berjaya menarik pelanggan.

Lihat, betapa pentingnya jika kita buat apa yang kita cakap. Barulah orang percaya. Daripada anda hanya mempromosi cara-cara buat duit semata-mata, lebih baik anda bertindak dengan apa yang anda tahu untuk buat duit. Tetapi tak salah juga bagi kita jika kita mengamalkan apa yang kita buat, dan dalam masa yang sama, kita juga mengajar orang lain. Asalkan anda bertindak, itu sudah berbaloi.

Daripada 100 orang yang mendengar sesuatu teori cara-cara pemasaran perniagaan internet yang betul, hanya 10 orang sahaja yang akan bertindak. Baki 90 lagi, hanya menelan air melihat kejayaan orang lain.Ini adalah masalah sejagat. Dan inilah juga membezakan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal.

Artikel ini saya ambil dari Blog :- http://www.blogsendiri.com

 

 

Lagi Tips Dalam Buat Blog

Cipta ‘Signature’ Sendiri

Bagi usahawan internet, malah untuk blogger sekalipun, mereka perlu mempunyai identiti tersendiri. Identiti ini akan membezakan kita dengan orang lain, membina kredibiliti kita di hadapan orang lain dan sekaligus membolehkan ramai orang mengingati kita.

Terdapat beberapa cara, yang saya rasa ramai di kalangan kita sudah mengetahuinya, cuma belum disenaraikan dengan baik. Di sini saya suka untuk kongsi dengan anda semua beberapa tips untk membina ‘keunikan’ kita sendiri.<!–[endif]–>

Pertama, menggunakan nama ‘nickname’ yang mudah diingati. Contoh yang paling mudah adalah Smart Zul dan Team Flarebiz. Anda pun boleh cuba mereka satu nama agar mudah diingati dan mempunyai ‘keunikan’ tersendiri.

Walau bagaimana pun, ada juga yang hanya menggunakana nama penuhnya, seperti Irfan Khairi dan Azizi Ali. Itupun jika nama anda tidak terlalu panjang dan tidak terlalu kompleks (maafkan saya jika ada yang terasa ye. Bukan nak buat sesiapa terasa pun, Just perkongsian). Malah, nama saya Mawardee pun, memang dah tak ada sambungan lain dah lepas nama ni. ;)

Kedua, mempunyai laman web atau blog utama sebagai trademark. Jika saya, mungkin blogsendiri.com ini sebagai blog utama saya. Bagaimana pula dengan anda?

Ketiga, membuat tandatangan online sendiri, atau signature sendiri. Ini bertujuan menunjukkan anda mempunyai identiti tersendiri. Anda boleh letakkan tandatangan anda yang dah di’customize’ dengan paten yang tetap, pada akhir laman web jualan anda, atau pada pengenalan dalam ebook pdf anda, atau pelbagai lagi cara anda yang tersendiri untuk meletakkan ’signature’ anda. Ini signature baru saya, yang saya akan gunakan sampai bila-bila untuk urusan online :

 

<!–[if !vml]–>signature.jpg<!–[endif]–>

Untuk membuat signature anda sendiri, anda boleh mencipta sendiri dengan PERCUMA di link berikut :

http://www.mylivesignature.come

Hanya ikut langkah yang mereka sediakan satu persatu, dan anda akan perolehi tandatangan anda itu dalam format fail .jpg dengan segera. Mungkin ini alternatif yang baik bagi mereka yang tidak mahu menggunakan Adobe Photoshop dan tidak tahu font tulisan yang sesuai untuk membuat tandatangan anda sendiri. )

Salam Sayang..

Bakri M @ Pak Teh

 

Mari Belajar Buat Blog dengan WordPress.Com

Assalamualaikum & Salam Sejahtera…

 

Pada entri yang lalu saya telah menerangkan tentang:

Sebagai sambungan kepada siri membuat blog di , kali ini saya akan memberikan sebuah tutorial ringkas tentang cara-cara membuat blog percuma di WordPress.com

Daftar di WordPress.com

  • Terlebih dahulu, anda haruslah mendaftar di WordPress.com. Pergi ke laman WordPress.com dan klik pada butang “Sign Up Now!”
  • Pendaftaran di WordPress.com adalah sangat mudah. Isikan borang yang diberi dan klik Next setelah selesai. 

    daftar WordPress.com

  • Kini, buka emel anda untuk mengaktifkan akaun WordPress.com tersebut

    daftar WordPress.com

  • WordPress.com akan memaparkan mesej yang menyatakan pendaftaran anda telah berjaya. Kini anda sudah boleh login ke dalam blog anda.

    daftar WordPress.com 

Mulakan Menulis!

  • Setelah anda login, WordPress.com akan memaparkan blog-blog yang anda miliki. Klik mana-mana blog untuk mula menulis.

    Wordpress.con

  • Untuk menulis entri baru, klik pada Write > Post

    Wordpress.com

  • Jika anda ingin sertakan gambar dalam entri tersebut, klik pada butang “Insert image” atau “Add an image”

    Wordpress.com

  • Setelah siap menulis entri anda, klik pada butang Save supaya ia akan dipaparkan pada blog anda.

    Wordpress.com

  • Contoh blog yang dihasilkan:

    Wordpress.com

Buat Page Dalam Blog Anda

  • Berbeza dari entri biasa, Page adalah bahagian khas dalam blog anda. Page akan setiasa kelihatan pada muka hadapan blog, suapaya senang pembaca nak klik. Contohnya page adalah bahagian “Tentang Saya” yang boleh anda isi dengan profil diri anda.

    wordpress-18

  • Untuk membuat satu page baru, pilih Write > Page

    Wordpress.com

Tukar Tema Blog Anda

  • Untuk menukar tema bagi blog anda, pilih Design > Themes. 

    Wordpress.com

  • Di sini anda boleh pilih dari mana-mana tema yang disediakan. Klik pada tema yang anda mahu.

    wordpress-10

  • Pastikan anda klik pada “Activate” bagi mengaktifkan tema baru tersebut.

    Wordpress.com

Ubahsuai Sidebar Anda Dengan Widgets

  • Untuk mengubahsuai sidebar pada blog anda, pilih Design > Widgets.
  • Klik pada Add untuk menambah mana-mana Widgets dan klik Edit untuk mengubahsuai Widgets tersebut. Setelah selesai, klik pada butang “Save Changes”

    Wordpress.com

  • Contoh sidebar yang dihasilkan:

    Wordpress.com

Ok, itulah dia tutorial ringkas mengenai cara penggunaan WordPress.com. Saya harap tutorial ini dapat membantu sesiapa yang baru nak cuba-cuba menulis blog ini. Nantikan pula tutorial membuat blog di WordPress.org menggunakan hosting dan domain sendiri .

Jangan lupa ikuti siri akan datang..

Salam Sayang

Bakry M @ Pak Teh

E-Kuliah 2 : [Menjana lebih wang melalui Blog] siri 6

1 Teknik Ampuh Menarik Trafik Dengan Cepat!


Assalamualaikum & Salam sejahtera.

“Saya sungguh tak percaya, blog dia begitu cepat mendapat trafik dan pengunjung yang kekal. Ramai pulak tu..”.

Itulah kata-kata yang terdetik di hati saya apabila melihat satu hasil yang begitu cepat diterima oleh seorang usahawan internet yang berjaya. Tidak perlu saya sebutkan namanya di sini. Cukup saya menggelar dirinya sebagai Mr. A.

Mr. A sudah lama berkecimpung di dalam usaha membuat duit di internet dengan melakukan beberapa cara. Incomenya beribu-ribu sebulan, bukan RM tapi USD. Setelah lama ‘bermain’ di arena antarabangsa, maka beliau merasakan sudah tiba masanya untuk menabur ilmu dan bakti kepada anak bangsa.

Beliau memulakan langkah dengan mudah seperti mana yang saya nyatakan di dalam Pelan Tindakan Blog pada Pakej Kit Blogger. Dari situ beliau perkenalkan dirinya dan kemudian berkongsi cerita kejayaannya. Beliau mula membantu para newbie yang baru mula ingin berjinak-jinak untuk membuat duit di internet.

Langkah seterusnya, beliau membina blog dan hasilnya… Begitu ramai yang mengunjungi blognya setiap hari sehingga sekarang. Baik, apakah satu teknik ampuh itu?

Jayakan diri anda dahulu di dalam bidang pilihan dan kemudian baru membina blog untuk berkongsi kepakaran anda!

Ya, anda usaha dahulu di dalam sesuatu topik atau bidang sehingga berjaya, kemudian baru membina blog untuk berkongsi ilmu dengan mereka yang ‘dahagakan’ jalan petunjuk kejayaan. Mungkin setahun? Dua tahun? Atau kurang dari itu untuk anda capai kejayaan terlebih dahulu? Namun percayalah, inilah teknik ampuh yang begitu efektif sekali untuk menarik trafik dengan cepat dan untuk menulis dengan penuh keyakinan sekali.

Anggaplah tempoh usaha untuk mencapai kejayaan di dalam bidang anda itu sebagai satu proses mengumpul ilmu dan pengalaman untuk digunakan pada blog anda kelak. Namun, jika anda adalah seorang yang telah berjaya atau pakar di dalam bidang tertentu, maka masa untuk memiliki blog sudah tiba!

Kejayaan? Jangan salah faham, kejayaan bukan hanya pada kewangan, tapi lebih daripada itu seperti kepakaran yang tinggi di dalam sesuatu perkara. Akhir kata, jika anda sudah berjaya, kejayaan inilah teknik yang begitu ampuh (berkesan) sekali untuk membina keyakinan orang dan seterusnya membina pengunjung setia ke blog anda.


Salam Sayang,

Bakry M @ Pak Teh
  

E-Kuliah 2 : [Menjana lebih wang melalui Blog] siri 5

Unsur 3K memberikan kejayaan yang membanggakan kepada seorang anak muda!


Assalamualaikum & Salam sejahtera.

3K adalah: Kesabaran, Kesungguhan, Konsisten

Tanpa melakukan 3K ini, mungkin seorang anak mudah ini tidak akan dikenali, tidak akan berjaya di dalam impian dan kehendaknya.

Anak muda ini mula menulis blog pada Julai 2005 dan memilih topik perniagaan internet dan juga mengenai keusahawanan. Beliau terus menulis secara konsisten dan begitu bersungguh-sungguh sekali sehingga menghasilkan beberapa post yang ditulis berdasarkan pemikirannya dan juga pembacaan yang dilakukan. Beliau tetap fokus pada topik pilihannya.

Awal september 2005, beliau membeli satu domain name dan kini nama domain itu telah mula dikenali oleh rakyat Malaysia. Daripada blog free, kemudian beliau telah mempunyai blog rasmi dengan nama domain dot com sendiri. Terus dan terus menulis. Terus melakukan beberapa teknik (ada diajar di dalam Pakej Kit Blogger) secara konsisten dan sabar. Kini, sudah lebih setahun beliau masih kekal pada penulisan blognya. Sudah ramai yang mengenalinya.

Siapakah beliau? Anda cuba teka. Itu tidak penting, tetapi pengajaran di sini adalah:

Kesabaran
Penulis blog tersebut begitu bersabar di dalam mengekalkan blognya walaupun apa sahaja badai yang melanda. Blognya sudah berkali-kali dipecah-masuk (hack), namun beliau tetap sabar. Tak cukup kawan, lawan juga ada, namun beliau tetap sabar.

Berkat sifat sabar, hari berganti hari, kita bilangan tulisan beliau di blognya mencecah ratusan artikel! Antara top ten di enjin carian bagi keyword tertentu dan dikenali oleh penggiat bidang yang sama. Sehari selembar benang, akhirnya menjadi kain.

Kesungguhan
Topik yang dipilih untuk blog beliau adalah minatnya dan cita-citanya. Maka untuk mengekalkan blognya, perlunya kesungguhan di dalam menguruskan blog tersebut. Beliau begitu bersungguh-sungguh di dalam mendapatkan ilmu mengenai blogging samada teknik ataupun teknikalnya. Terus menerus belajar dan mencari dengan kesungguhan yang tinggi.

Konsisten
Beliau minat apa yang beliau lakukan. Sebab itu blognya tetap wujud dan dikemaskini secara konsisten. Blognya dibina bukan semata-mata suka-suka atau sekadar cuba-cuba atau trial and error. Beliau akan terus konsisten mengekalkan blognya agar terus berkembang dan berjaya memberikan hasil yang setimpal atas usahanya!

Tip 5 kali ini amat panjang. Jika anda hayati “cerita” di atas, seorang anak muda dengan 3K-nya, maka anda akan faham bahawa, untuk mengekalkan atau mendapatkan blog yang berjaya bukanlah senang atau kadang-kadang tidaklah sesusah mana jika… Jika ada kesungguhan, kesabaran dan konsisten.

Saya tinggalkan anda untuk memikirkan apakah “pengajaran” di sebalik cerita di dalam tip ke-5 ini.

Salam Sayang,
Bakry M @ Pak Teh
  

E-Kulaih 2 : [Menjana lebih wang melalui Blog] siri 3

Tip Mudah Kekalkan Pelawat Setia Blog Anda

Assalamu’alaikum & Salam sejahtera.

Ramai yang kekeringan idea di saat perlunya blog ‘di-isi’ dengan sesuatu tulisan. Pelawat pula asyik tertanya mengapa blog anda tidak dikemaskini. Topik pula semakin lari dan meleret-leret dan jauh dari topik sebenar.

Kini, mereka telah ‘pergi’ jauh dari blog yang mereka selalu kunjungi dan mungkin akan terus tidak lagi mengunjungi blog anda. Enjin carian pula semakin ‘menjatuhkan’ kedudukan anda
di senarai enjin carian. Mahukah begitu terjadi kepada anda?

Ketahuilah, tujuan pertama dan terakhir pelawat ke blog anda adalah untuk mendapatkan informasi terkini mengenai apa sahaja yang berkaitan dengan topik blog anda. Mereka mahukan tulisan demi tulisan dari anda. Inilah hakikatnya (pengalaman
saya).

Maka pastikan anda sentiasa menghasilkan tulisan walaupun seringkas mana pun. Ia amat bermakna kepada pelawat blog anda terutama pelawat tetap.

Maka, tip ketiga kali ini amat mudah dan ringkas:

Sentiasa kemaskini blog anda terutama menghasilkan tulisan yang ‘fresh’ secara konsisten. Itu sahaja untuk tip ketiga ini. 🙂

Salam Sayang

Bakry M @ Pak Teh

E-Kulaih 2 : [Menjana lebih wang melalui Blog] siri 2

Langkah Pertama Yang Membawa Kejayaan Blog

Assalamualaikum  & Salam sejahtera, 

Tip ke-2 kali ini lebih hebat berbanding tip yang pertama kerana tanpa melakukan tip ini, yang pertama tak akan tercapai. Hebat sangatkah tip kedua ini? Teruskan membaca.

Kebanyakan orang begitu gopoh di dalam melakukan sesuatu untuk mencapai apa yang diingini. Bila apa yang dilakukan tidak berjaya, maka mulalah menyalah orang lain atau terus berputus-asa. Di manakah silapnya? Silapnya adalah di langkah pertama!

Kesilapan di langkah pertama:

1. Tidak tahu asas-asas blog

2. Tidak menentukan topik blog yang ‘menguntungkan’

3. Tiada pelan tindakan yang tersusun

Tidak tahu asas-asas blog
Pelik tapi benar. Ramai yang tahu membina blog, namun tidak tahu apa itu blog dan perkara–perkara asas berkaitan blog. Umpama memakan sesuatu tetapi tidak tahu apa yang dimakan tersebut. Sudah tentu ia bahaya bukan? Begitu juga blog, untuk menjadi seorang blogger yang berjaya dan memiliki blog yang menguntungkan, anda perlu tahu asas-asas blog yang penting.

Melalui Pakej Kit Blogger, anda akan mendapat satu ebook asas mengenai blog dan pelbagai tips yang efektif dan praktikal di dalamnya, sebagai panduan asas kepada anda sebelum menghasilkan blog sendiri.

Tidak menentukan topik blog yang ‘menguntungkan’
Di dalam Pakej Kit Blogger, pembaca (pembeli) akan ditunjukkan bagaimanakah cara mencari topik yang niche atau menentukan hidup atau mati blog mereka. Panduan lengkap bergambar dan langkah demi langkah yang jelas akan memberikan kefahaman mendalam kepada mereka mengenai cara mencari topik yang sesuai.

Pendek kata, antara sebab utama mengapa blog ‘mati’ di pertengahan jalan adalah kerana salah menentukan topik yang kurang mendapat sambutan atau kurang permintaan.

Tiada pelan tindakan yang tersusun
Bahasa mudahnya adalah, tidak ada perancangan yang teratur, tersusun dan profesional. Pengalaman saya dan apa yang saya perhatikan, salah satu sebab ‘gagalnya’ kebanyakan blogger baru adalah kerana membina blog tanpa dimulai dengan perancangan yang baik. Pendek kata tiada Pelan Tindakan yang bersistematik.

Untuk itu, dalam Pakej Kit Blogger saya sertakan bersama Pelan Tindakan Blog yang menggariskan langkah demi langkah yang tersusun agar blog yang dihasilkan benar-benar terhasil daripada perancangan yang rapi, dan memberikan keputusan yang membanggakan.

Salam SayangIkhlas,
Bakry M @ Pak Teh

%d bloggers like this: