Blogger Sebagai Kerjaya Sepenuh Masa

LiewCF – Blogger Malaysia Berjaya

Artikel ini saya ambil dari Blog Mawarde – http://www.blogsendiri.com  untuk koleksi peribadi saya.

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Apa khabar anda semua? Semoga sihat dan terus bersemangat untuk menjalankan aktiviti seharian anda. Hari ini saya berasa sedih kerana Blogger Malaysia – Raja Petera pengendali Blog Malaysia Today dipenjara tanpa bicara. Namun saya ingin menceritakan tentang kerjaya Blogger..

Mungkin ramai yang tidak tahu atau kurang tahu, betapa seronoknya menjadi seorang blogger. Dan kali ni, saya suka untuk sama-sama kongsi dengan anda semua, kisah salah seorang blogger Malaysia, yang merupakan blogger sepenuh masa yang pertama di Malaysia. Maksudnya, beliau hanya menjadikan blognya sebagai kerja hariannya. Menarik, bukan? )

Bernama Liew Cheon Fong atau LcF, memiliki blog sendiri yang terkenal di Asia Tenggara, iaitu LiewCF.com. Merupakan bekas ‘programmer’ dan ‘webmaster’ yang profesional, beliau akhirnya menjadikan hobinya dalam aktiviti blogging sebagai bidang sepenuh masa pada 9 September 2005. Walaupun pada awalnya ramai yang tidak bersetuju dengan tindakannya, (kerana blogger bukannya satu pekerjaan bagi mereka), malah ada yang mengejeknya, tapi, beliau tidak pernah luntur semangat. Ada juga yang mempersendakan bahasa Inggerisnya yang agak lemah. Hm, sebenarnya tak kurang juga yang memberikan galakan kepadanya.

Bayangkan, ketika dia ambil keputusan tu, tak pernah ada seorang rakyat Malaysia pun yang berjaya meraih pendapatan lumayan sebagai blogger. Lagipun, kita pun tahu, jika kita kerja makan gaji, ‘confirm’ ada gaji dan boleh ambil gaji pada setiap bulan. Tapi, menukar kerja kepada ‘blogger’, memang keputusan yang perit baginya, kerana pendapatan sebagai blogger, tak diketahui berapa yang bakal diraihnya. Mungkin untung. Mungkin juga rugi.

Mujurlah keluarganya masih memberi sokongan kepadanya, walaupun mereka tak tahupun apa itu blog dan blogger, sehinggalah kini, mereka masih tidak tahu kenapa dan bagaimana Liew boleh mendapat cek setiap bulan, yang berkali-kali ganda lebih tinggi daripada gaji tetapnya sebelum ini! Menarik, bukan? Malah, bukan itu sahaja. Liew kini mempunyai banyak masa untuk berasama keluarga dan saudara mara, dan mempunyai kebebasan pergi ke mana saja dia suka! Enjoy, kan?

Semangat inilah yang kita nak pupuk. Tak takut untuk menghadapi risiko. Juga membuktikan kepada kita betapa besarnya potensi sebagai seorang blogger.

Tapi, jangan salah sangka. Liew juga ada buat sedikit perancangan sebelum berhenti kerja tetap pada 18 Ogos 2005. Beliau mengumpulkan gajinya dengan jumlah 6 bulan gaji. Sebab apa? Tujuannya untuk back up jika ada masalah pada awal-awal penglibatannya sebagai blogger sepenuh masa.

Bagaimana dengan anda pula? Rasa tercabar tak? Liew pun orang Malaysia. Kita rasa berbangga dengannya. Tapi, bukan sekadar untuk kita berbangga, tapi ambillah ia sebagai perangsang dan motivasi kepada kita. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Saya harap, dengan sedikit kupasan yang tak seberapa ini, dapat menyedarkan kita betapa hebatnya peluang menjadi seorang blogger. ) So..jom kita buat Blog dan selalu kemaskini Blog kita..

Salam Sayang..

Bakri M @ Pak Teh

 

Posted on May 8, 2008, in Jom Bijak IT, Motivasi Minda. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. dgr cerite 2% je blogger yg berjaya
    cubaanjutawan.blogspot.com

  2. Ia bergantung kepada usaha dan kesungguhan seseorang itu juga,kalau baru dua tiga entri dipost tetapi tiada yang membaca kita tidak boleh senang patah semangat,sebaiknya terus berusaha dan cuba tingkatkan.

    ini kisah seorang perempuan dari negari malaysia yang sepenuh masa kerjanya melancong dan blogging,
    http://syahmismail.blogspot.com/2011/10/nicole-jadikan-blog-dan-melancong.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: