Lagi Tips Dalam Buat Blog

Cipta ‘Signature’ Sendiri

Bagi usahawan internet, malah untuk blogger sekalipun, mereka perlu mempunyai identiti tersendiri. Identiti ini akan membezakan kita dengan orang lain, membina kredibiliti kita di hadapan orang lain dan sekaligus membolehkan ramai orang mengingati kita.

Terdapat beberapa cara, yang saya rasa ramai di kalangan kita sudah mengetahuinya, cuma belum disenaraikan dengan baik. Di sini saya suka untuk kongsi dengan anda semua beberapa tips untk membina ‘keunikan’ kita sendiri.<!–[endif]–>

Pertama, menggunakan nama ‘nickname’ yang mudah diingati. Contoh yang paling mudah adalah Smart Zul dan Team Flarebiz. Anda pun boleh cuba mereka satu nama agar mudah diingati dan mempunyai ‘keunikan’ tersendiri.

Walau bagaimana pun, ada juga yang hanya menggunakana nama penuhnya, seperti Irfan Khairi dan Azizi Ali. Itupun jika nama anda tidak terlalu panjang dan tidak terlalu kompleks (maafkan saya jika ada yang terasa ye. Bukan nak buat sesiapa terasa pun, Just perkongsian). Malah, nama saya Mawardee pun, memang dah tak ada sambungan lain dah lepas nama ni. ;)

Kedua, mempunyai laman web atau blog utama sebagai trademark. Jika saya, mungkin blogsendiri.com ini sebagai blog utama saya. Bagaimana pula dengan anda?

Ketiga, membuat tandatangan online sendiri, atau signature sendiri. Ini bertujuan menunjukkan anda mempunyai identiti tersendiri. Anda boleh letakkan tandatangan anda yang dah di’customize’ dengan paten yang tetap, pada akhir laman web jualan anda, atau pada pengenalan dalam ebook pdf anda, atau pelbagai lagi cara anda yang tersendiri untuk meletakkan ’signature’ anda. Ini signature baru saya, yang saya akan gunakan sampai bila-bila untuk urusan online :

 

<!–[if !vml]–>signature.jpg<!–[endif]–>

Untuk membuat signature anda sendiri, anda boleh mencipta sendiri dengan PERCUMA di link berikut :

http://www.mylivesignature.come

Hanya ikut langkah yang mereka sediakan satu persatu, dan anda akan perolehi tandatangan anda itu dalam format fail .jpg dengan segera. Mungkin ini alternatif yang baik bagi mereka yang tidak mahu menggunakan Adobe Photoshop dan tidak tahu font tulisan yang sesuai untuk membuat tandatangan anda sendiri. )

Salam Sayang..

Bakri M @ Pak Teh

 

Posted on May 8, 2008, in Jom Bijak IT. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: