Peperiksaan akhir kembali lagi…

Tanggal 29 Okt 2008 bersamaan 29 Shawal 1429 semua pelajar UiTM Segamat terutama pelajar IS110 akan menduduki ujian serta peperiksaan akhir. Saya yakin saat ini para akan merasa ketegangan serta keresahan dalam diri  mereka. Saya juka yakin pada saat ini ramai pelajar sudah melakukan pelbagai usaha bagi memastikan kejayaan cemerlang milik mereka.

Kejayaan dalam peperiksaan sering digunakan sebagai kayu pengukur untuk melihat keupayaan seseorang pelajar dalam memastikan mereka mampu merai gred A atau GPA 4.00 sepanjang pembelajaran di kampus. Ia juga tiket untuk mereka melanjutkan pendidikan ke peringkat lebih tinggi. Di saat ini para pelajar selalu diingatkan agar sentiasa mempersiapkan mereka daripada segi mental, fizikal, emosi dan rohani.

Sektor pekerjaan tentu akan terbuka luas kepada calon yang cemerlang. Jika mereka masih leka dan selesa dengan apa yang ada, pasti anak kita akan ketinggalan dalam pelbagai bidang. Pelajar hari ini kelihatan semakin kurang menunjukkan minat membaca. Masih ramai pelajar yang menjadikan buku hanya teman ketika menjelang peperiksaan, sedangkan budaya membaca ini perlu dipupuk dan dijadikan amalan harian. 

Apa pun perancangan yang dibuat, jika pelajar sendiri tidak bersikap positif dan memandang serius nasibnya, pasti segala-galanya akan sia-sia.

Banyakkan melakukan amalan kerohanian seperti berpuasa, solat hajat, berdoa dan membaca surah Yasin ketika anda hampir menduduki peperiksaan. Amalan ini dapat membantu memberi semangat dan keyakinan kepada pelajar.

Seterusnya bertawakal kepada Allah selepas kita melakukan pelbagai usaha bagi mencapai apa yang dihajatkan. Firman Allah yang bermaksud: “Apabila kamu bercita-cita maka bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertawakal.”

“SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN AKHIR & SEMOGA BEROLEH KEJAYAAN”

 p/s: Untuk semua pelajar saya telah saya halalkan segala ilmu dan dimaafkan segala kesilapan..Amin

Advertisements

Posted on October 28, 2008, in E - Catatan Penulis, Motivasi Minda, Renungan Mahasiswa. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. thanks en bakry….hope doakan kejayaan kami…kami akan buat sepenuh hati untuk cube score in IMD103

    -idzwan- IS110 Part 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: