Bertenang Dan Jangan Stress Jika Tertekan

Salam buat semua pelajar yang saya kasihi..Apa khabar kalian  hari ni? Saya harap semuanya ceria, bertenang dan sentiasa bersikap positif – insyallah dengan mood yang baik segalanya berjalan dengan lancar. Ingat ! Sentiasa berdoa kepada NYA agar dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Itulah amalan saya..

Alahai…Bila musim exam ni ramai yang mengeluh dan mengadu pada saya betapa saat-saat ni teramat STRESS !!!. Jawapan saya senang aje…tulah kenapa study last minit. Dah jenuh diperingatkan soal time management dan jangan study last minit. Tak sempat nak cover semua sayang oii..

Biasalahtu…saya dulu masa study  macam tu jugak . Selagi namanya manusia.. problem mesti ada dan problem inilah yang menjadi punca-punca stress..So hari ini saya nak  berkongsi dengan kaliam semua tips menangani stress. Saya harap tips ini dapat membantu pelajar semua dalam menangani stress.  Ini saya ambil hasil bacaan saya. Selamat mencuba ya! Tip 6 A= Amalan

A.1 – Banyakkan sujud (melalui solat)…kasi banyak oksigen pergi ke otak…kasik ”tuning” balik…banyakkan munajat…banyakkan zikir…(perkasakan pertahanan aura diri agar tidak mudah
diceroboh oleh spesis bertanduk dgn bersedih, berdukacita, keliru, konflik dsbgnya)

A2 – Banyakkan bertaubat & BERDOALAH… kerana apa…”KETENANGAN ITU MILIK ALLAH” so bagaimana nak capai tenang kenalaa merayu pada EMPUNYA PEMILIK KETENANGAN ITU!!!…InsyaAllah bila ketenangan hadir doa juga akan lebih pantas diterima

A3 – Dan banyakkan TERSENYUM LEBAR…nikmati senyuman manis anda..rasakan emosi gembira walau pun bersedih so carilah komik ker bahan bacaan…infact laugh is one of the best medicine in this world….

A4 – Baby Theraphy ~ kalau ada baby kecil, tak kisahlaa anak sendiri ker, anak jiran, anak kawan…belajar- belajar berborak bahasa ’mereka’ ~ bayi @ anak kecil…insyaAllah terubat stress.

A5. – Cermin diri selalu ~ pandang cermin & TERSENYUMLAA….KATAKAN PADA DIRI ANDA BAHAWA ANDA SANGAT SAYANGKAN DIRI “I LOVE & ACCEPT MY SELF COMPLETELY” bayangkan senyuman itu masuk ke dalam diri anda melalui 7 kelenjar organ utama anda @ chakra system anda.

A6 – Selalulah ke masjid malam jumaat untuk baca Yassin berjemaah. Jangan lupa bawa air sebotol  untuk bekalan seminggu. Baca selawat sebelum minum. ..AIR AGEN AJAIB!!! ~ Sifat air dijadikan Allah memiliki mukjizat & kuasa PENAWAR…ianya juga agen PERAKAM DOA YANG SANGAT HEBAT… Bagi
yang dilanda gundah-gulana, bingung, buntu, sedih, kecewa, marah, geram..keliru. ..mudah shj…Kembali kpd apa yg disyariatkan. ..BERDOALAH PADA DIA DIATAS SANA…

Solat hajat….baca Yassin…zikir dsbgnya (letakkan air di hadapan anda)…LONTARKANLAH HAJAT ANDA… berdoalaa. ..dan kemudiannya jadikanlah air tadi PENAWAR…moga hati lebih tenang, fikiran lebih fokus dan kesihatan dan kesejahteraan diri terpelihara…Dan pastinya tak lupa MOGA DIBERIKAN JALAN PENYELESAIAN TERBAIK…

Emm, jangan pula mengadap rezeki…makanan mahupun minuman…hati, minda bersedih….kesal…marah (rosak nanti molekul airtu langsung jadi YEASYT a.k.a PEMANGKIN BLOCKAGE ANDA…bertambah berat beban emosi yg dilalui)… Mungkin kalian semua dah tahu, 60% of our body contain water…lontaran minda/emosi kita boleh mengubah molekul air MAKA fikirlah bagaimana AIR JUGA BOLEH MENJADI AGEN PENYEMBUHAN /TRANSFORMASI AJAIB untuk anda..Cuba bayangkan kejadian bumi ini. Peratus air lebih banyak dari tanah. Air di bumi tu merupakan air cond kepada mahluk bumi ini. Rajin-rajin selak tafsir al quran. Kita akan lebih faham soal air ni.

Disamping itu juga kalau stress ada baiknya usahakan MINUM AIR KOSONG LEBIH…dan SERTAILAA DGN NIAT & DOA…. insyaAllah ianya juga berupaya membantu menyingkirkan segala toksin & keasidan tubuh yg meningkat kesan stress yg dialami.

Moga tips ini berguna dan membantu kalian dalam menangani stress! JANGAN LUPA..mohon restu ayah & ibu serta guru-guru kita agar diberkati ilmu yang dicurahkan

Nasihat daripada  saya…apa pun INGATLAH !

Tiada siapa yang HEBAT…kecuali DIA diatas sana…tiada siapa yang sempurna namun dalam KETIDAKSEMPURNAAN itu sama-sama kita terokai KEINDAHAN & KEAJAIBAN ALLAH…untuk sama-sama kita saling lengkap-melengkapi, ingat-memperingati antara satu sama lain ke arah melewati kehidupan yang lebih sejahtera dan harmoni
dalam konteks hubungan dengan diri sendiri, orang lain dan lebih utama dari itu tentunya PEMILIK YANG AGUNG itu iaitu Allah swt…

Salam Ukhwah;

Bakry, Kondo Puri Aiyu Shah Alam

Posted on April 29, 2010, in Motivasi Minda. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: