Analisa Otak Manusia

ANALISIS OTAK MANUSIA – LELAKI Vs WANITA.. Baca dan berkongsi.!

1. MULTI TUGASAN
Wanita – proses Pelbagai
Otak wanita yang direka untuk menumpukan tugas berganda pada satu-satu masa.

Wanita boleh melihat TV dan Bercakap melalui telefon dan masak.
Lelaki – Proses Single
Otak lelaki direka untuk memberi tumpuan hanya satu kerja pada satu-satu masa. Manusia tidak boleh menonton TV dan bercakap melalui telefon pada masa yang sama. mereka pause TV ketika bercakap/ngobrol. Mereka boleh menonton TV atau bercakap melalui telefon atau masak.

2. BAHASA
Wanita mudah boleh mempelajari banyak bahasa. Tetapi tidak boleh mencari penyelesaian kepada masalah. Lelaki tidak boleh dengan mudah mempelajari bahasa, mereka dengan mudah boleh menyelesaikan masalah. Itulah sebabnya dalam purata gadis berusia 3 tahun mempunyai perbendaharaan kata yang tiga kali lebih tinggi daripada seorang budak lelaki 3 tahun lebih tua.

3. KEMAHIRAN ANALISIS
Otak lelaki mempunyai banyak ruang untuk mengendalikan proses analisis. Mereka boleh menganalisis dan mencari penyelesaian untuk proses dan merekabentuk peta bangunan dengan mudah. Tetapi Jika peta yang kompleks dilihat oleh wanita, mereka tidak dapat memahaminya. Wanita tidak boleh memahami butir-butir peta dengan mudah, Bagi mereka ia hanya membuang/dump garisan di atas kertas.

4. MEMANDU KERETA.
Semasa memandu kereta, manusia analisis ruang yang digunakan di dalam otak. Dia boleh memandu kereta laju. Jika dia melihat sesuatu objek pada jarak jauh, dengan serta-merta otaknya mengklasifikasikan objek (bus atau lori/truk atau kereta/mobil) arah dan kelajuan objek dan dia memandu dengan sewajarnya. Jika perempuan mengambil masa yang lama untuk mengiktiraf/memastikan arah objek / kelajuan. Lelaki, satu proses minda memberhentikan bunyi audio dalam kereta (jika ada), maka tumpuan hanya pada memandu.

5. BERBARING ( LYING )
Apabila lelaki berbohong kepada wajah wanita secara langsung, mereka terperangkap dengan mudah. Otak wanita semula jadi super memerhatikan ekspresi wajah 70%, bahasa badan 20% dan kata-kata yang datang dari mulut 10%. Perisian otak lelaki tidak mempunyai ini. Wanita mudah berbohong kepada muka lelaki secara langsung.

6. MENYELESAIKAN MASAALAH
Jika seorang lelaki mempunyai banyak masalah, otaknya jelas mengklasifikasikan masalah dan meletakkan mereka di dalam bilik individu di dalam otak dan kemudian mencari penyelesaian satu demi satu. Anda boleh melihat orang ramai, melihat langit untuk masa yang lama. Jika seorang wanita mempunyai banyak masalah, otaknya tidak mampu mengklasifikasikan masalah. Dia mahu beberapa orang untuk mendengar bahawa….. Selepas memberitahu segala-galanya kepada seseorang dia pergi riang/tenang tidur. Dia wanita tidak bimbang tentang masalah yang telah diselesaikan atau tidak.

7. APA YANG MEREKA MAHU
Lelaki mahu status, kejayaan, penyelesaian, proses besar, dll .. Tetapi Wanita mahu hubungan, rakan, keluarga, dll ..

8. RASA TIDAK PUAS HATI
Jika wanita tidak berpuas hati dengan hubungan mereka, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada kerja mereka. Jika lelaki tidak berpuas hati dengan kerja mereka, mereka tidak dapat menumpukan perhatian terhadap hubungan.

9. UCAPAN
Wanita menggunakan bahasa tidak langsung dalam ucapannya. Tetapi Lelaki menggunakan bahasa langsung.

10. PENGENDALIAN EMOSI
Wanita banyak bercakap tanpa berfikir. Lelaki bertindak banyak tanpa memikirkan.

Paling tidak, kita mampu mengenalkan kerekter diri.

JIKA BERMANFAAT, silakan share.

Posted on September 5, 2012, in Kuasa Minda Separa Sedar and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: